Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Ο πατέρας που ήθελε να διασκεδάσει τον γιο του και δημιούργησε τον Τόμας το Τρενάκι

1942, Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας: Ο αιδεσιμότατος Wilbert Awdry προσπαθεί να διασκεδάσει τον 2,5 ετών γιο του, Christopher, την περίοδο που περνάει ιλαρά και έτσι αρχίζει να διηγείται ιστορίες με τρένα. Οι ιστορίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σύντομα αποκτούν αρχή, μέση και τέλος. Ο Christopher ξεπερνά την ιλαρά και τα Χριστούγεννα λαμβάνει ως δώρο από τον πατέρα του μια μπλε ατμομηχανή. Ο μικρός ξετρελαίνεται με το δώρο του και αποφασίζει να δώσει στην ατμομηχανή το όνομα «Τόμας».
{1948: Αριστερά ο αιδεσιμότατος Wilbert Awdry με τη σύζυγο του Margaret και τα παιδιά τους. Ο γιος του Christopher, στέκεται τέρμα δεξιά}

Έτσι ακριβώς γεννήθηκαν οι ιστορίες του Τόμας του Τρενάκι και των φίλων του, καθώς το 1945 το πρώτο βιβλίο κυκλοφορεί στη Μ.Βρετανία με τίτλο «Οι τρεις ατμομηχανές» (The three railway trains) που όσο περίεργο και αν φαίνεται, αφορούσε τις περιπέτειες των ατμομηχανών, Έντουαρτ, Γκόρντον και Χένρι, και όχι του Tόμας. Το βιβλίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και σύντομα ακολουθούν πολλές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Τόμας, το πραγματικά χρήσιμο τρενάκι. Μέχρι το 1972 - οπότε σταμάτησε να γράφει ο Wilbert Awdry - είχαν εκδοθεί 26 βιβλία του χαμογελαστού ήρωα.
Έκτοτε, ο Τόμας το Τρενάκι έχει συνδεθεί με αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η τόλμη, η ευγένεια και η προσφορά, αλλά και με τη μοναδική σχέση που αποκτά ο πατέρας με τα παιδιά του, και κυρίως με τον γιο του. Απόδειξη αυτού είναι η επιστολή που έγραψε ο Wilbert Awdry απευθυνόμενος στον γιο του Christopher η οποία δημοσιεύθηκε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Ο Τόμας το Τρενάκι» (Thomas the Tank Engine):

‘’Αγαπητέ Κρίστοφερ,
Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις τον φίλο σου τον Τόμας το Τρενάκι.
Ήθελε να βγει έξω από το σταθμό και να δει τον κόσμο.
Οι ιστορίες του θα σου εξηγήσουν πως το κατόρθωσε αυτό.
Ελπίζω να σου αρέσουν γιατί με βοήθησες να τις επινοήσω.
Με αγάπη, ο πατέρας σου’’

Ο Τόμας και οι φίλοι του πραγματικά ενίσχυσαν τον ιδιαίτερο δεσμό που είχε ο αιδεσιμότατος Awdry με τον γιο του και αξίζει να σημειωθεί πως ο Christopher συνέχισε αυτή την ιδιαίτερη κληρονομιά του πατέρα του, γράφοντας τα 14 από τα 40 βιβλία της σειράς, ενώ υπόγραψε με την πένα του καινούργιους τίτλους στο νέο λανσάρισμα της σειράς από το 2006 και έπειτα.
{Σε μεγαλύτερη ηλικία, αριστερά ο αιδεσιμότατος Wilbert Awdry και δεξιά, ο γιος του Christopher}

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, η αληθινή ιστορία πίσω από τη γέννηση του Τόμας μας θυμίζει πόσο υπέροχα πράγματα συμβαίνουν όταν ένας πατέρας αφοσιώνεται στην ανατροφή και παίζει δημιουργικά με τα παιδιά του...πράγματα τόσο υπέροχα που αποκτούν διαχρονική αξία!

Τα βιβλία του Τόμας το Τρενάκι κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου