Η 8η μέρα του Μαρτίου θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως η διεθνής ημέρα για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών. Η ημέρα αυτή έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαίωμα ψήφου και γενικά ίσα δικαιώματα για το λεγόμενο “ασθενές φύλο” σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.
Εν έτει 2016 μπορεί η ημέρα της γυναίκας να έχει γίνει κομμάτι της ποπ κουλτούρας, ωστόσο, ο πραγματικός της συμβολισμός παραμένει επίκαιρος αφού στις υποανάπτυκτες κοινωνίες η γυναίκα αρνείται συχνά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, υποχρεώνεται σε γάμο όταν είναι ανήλικη, εργάζεται σε άθλιες συνθήκες και με ελάχιστο μισθό, κακοποιείται...Ενώ στις αναπτυγμένες κοινωνίες εξακολουθεί να έχει χαμηλότερες χρηματικές απολαβές σε σχέση με τους άντρες και οι πολλαπλοί της ρόλοι (μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη, κόρη) την κατατάσσουν στην κατηγορία “ σούπερ-ηρωίδα”.
Και μπορεί η Τζο να είναι ένας μυθοπλαστικός χαρακτήρας που συστήθηκε για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό το 1869, η Μαλάλα Γιουσαφζάι ωστόσο είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στην πόλη Μινγκάορα του Πακιστάν. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να μεταφέρει στο blog της την καθημερινότητα της στην γενέτειρα της όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, σχολιάζοντας τις απαγορεύσεις τους στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Επειδή δε δίστασε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κοριτσιών της χώρας της, στις 9 Οκτωβρίου 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε κρίσιμη κατάσταση, αρχικά σε νοσοκομείο του Πακιστάν και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στην Αγγλία από όπου βγήκε νικήτρια. Η απόπειρα δολοφονίας της προκάλεσε παγκόσμια ευαισθητοποίηση και έτσι το 2014 η Μαλάλα έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε σύγχρονες ηρωίδες και πρότυπα που είναι καλό να αποτελούν έμπνευση για τα νέα παιδιά, και ειδικά τα κορίτσια, τότε αναμφίβολα η Μαλαλά Γιουσαφζάι είναι ένα από αυτά. Στο βιβλίο “Μαλάλα: Ένα γενναίο κορίτσι” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος η Jeanette Winter κατορθώνει να αποδώσει με ρεαλιστικό, και συνάμα κατανοητό τρόπο, ένα σύγχρονο κοινωνικό θέμα, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, ένα δικαίωμα που θεωρείται δεδομένο για τα περισσότερα παιδιά των αναπτυγμένων χωρών.
Στον απόηχο της ημέρας της γυναίκας συνειδητοποιήσαμε τελικά, πως μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, όπως τα ίσα δικαιώματα των γυναικών, ξεκινά από μια ατομική και τα βιβλία είναι πάντα ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία προσωπικής εξέλιξης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου