Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γιατί λατρέψαμε το χταπόδι που μπερδεύει τα πόδια του

http://www.epbooks.gr/product/101390/%CE%BF%CF%87-%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9!


 Ο Γιάννος δεν είναι ένα συνηθισμένο χταπόδι αφού εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ανατομία του και έτσι καθένα από τα οχτώ πόδια του έχει μια επαγγελματική ιδιότητα: Το ένα πόδι είναι γιατρός, το άλλο μάγειρας, το τρίτο είναι πυροσβέστης και το τέταρτο είναι οικοδόμος. Το πέμπτο πόδι είναι ζαχαροπλάστης, το έκτο φωτογράφος, το έβδομο είναι κηπουρός και τέλος, το όγδοο είναι κουρέας.
Αυτά τα επαγγέλματα αποφάσισε να δώσει στα οχτώ πλοκάμια του Γιάννου η ζωηρή φαντασία του Αντώνη Παπαθεοδούλου ο οποίος κατόρθωσε για ακόμη μία φορά να γράψει ένα βιβλίο με ασυνήθιστη πλοκή, επίκαιρα μηνύματα και πολύ πολύ χιούμορ.

Βλέπετε, στο “Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ο πολυπράγμων και ικανότατος Γιάννος τυχαίνει μερικές φορές να ξυπνάει στραβά με αποτέλεσμα τα πόδια του να μπερδεύονται και να αλλάζουν ιδιότητες. Έτσι, οι πελάτες του ζαχαροπλάστη απορούν αρχικά όταν αντί για παγωτό λαμβάνουν την παρατήρηση “Τα λαιμά σας....α πα πα πα, παγωτό με τέτοιο κρύο;” αλλά στην πορεία αντιλαμβάνονται πως αντί για τον ζαχαροπλάστη έχουν απέναντι τους τον γιατρό. Ή όταν το πόδι – πυροσβέστης αντί για τη μάνικα με το νερό, ψάχνει το τέλειο καρέ για να απαθανατίσει την πυρκαγιά, τότε οι συμπολίτες του Γιάννου καταλαβαίνουν πως στη μάχη της πυρόσβεσης, έχει ριχτεί ο...φωτογράφος!
Το βιβλίο είναι γεμάτο από τέτοιες κωμικές καταστάσεις που όλες καταλήγουν στη διαπίστωση: “Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!”.
Το συγκεκριμένο σχόλιο, ωστόσο, κρύβει τρυφερότητα καθώς αυτό που επέλεξε ο συγγραφέας να τονίσει είναι πως το ικανότατο χταπόδι, που έχει αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών του, λαμβάνει την εκτίμηση και την αγάπη τους όταν κάνει λάθος ακριβώς επειδή όλοι κατανοούν πως ακόμα κι ένα σούπερ...χταπόδι έχει δικαίωμα να κάνει σφάλμα.

Με βάση τα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ο Αντώνης Παπαθεοδούλου αφιέρωσε το νέο του βιβλίο στις (σούπερ) μαμάδες που τρέχουν με οχτώ πόδια και έχουν πάντα την έγνοια αν τα έκαναν όλα καλά...
Σε μια εποχή που το multi-tasking γίνεται πλέον αναγκαιότητα παρά προσόν, η υπενθύμιση πως όσοι εργάζονται σκληρά κάνουν λάθη (...αυτός που μένει άπραγος σίγουρα δεν κάνει λάθος) είναι πολύτιμη για τα σημερινά παιδιά.
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στη φρέσκια και απίστευτα μοντέρνα εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση, ο οποίος γέμισε τον κόσμο του Γιάννου με χρώματα, πρωτότυπα σχέδια και σύγχρονες παραστάσεις που βοηθούν τα παιδιά να κάνουν παραλληλισμούς με την καθημερινή τους ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου