Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ιστορίες με τη Λιλίκα



Η Λιλίκα είναι ένα γλυκύτατο κοριτσάκι ετών...62, αφού το 1954 κυκλοφόρησε η πρώτη της ιστορία από τον εκδοτικό οίκο Casterman. Δημιούργημα των Βέλγων, Marcel Marlier (εικονογράφος) και Gilbert Delahaye (συγγραφέας), η Martine, όπως είναι το αυθεντικό της όνομα, αποτέλεσε την αγαπημένη ηρωίδα πολλών γενεών σε όλο τον κόσμο.
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναφερθεί πως το 60ο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε το 2010 ενώ τα υπόλοιπα 59 είχαν ήδη σημειώσει πωλήσεις 100 εκατομμυρίων αντιτύπων στις πολλές γλώσσες που μεταφράστηκαν.
Στην Ελλάδα, η Martine απέκτησε το όνομα Λιλίκα όταν το 1962 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος η πρώτη ιστορία της. Η πρώτη, από τις συνολικά 48 εκδόσεις  της, συμπεριλαμβανομένων και τριών τόμων.
Το 2016 η Λιλίκα επιστρέφει ξανά στο πρώτο εκδοτικό της σπίτι στην Ελλάδα με έναν πολυτελή τόμο που περιέχει τρεις αγαπημένες περιπέτειες της: “Η Λιλίκα στη θάλασσα”, “Η Λιλίκα μαθαίνει χορό” και “Η Λιλίκα μαθαίνει ποδήλατο”.
Η Λιλίκα ανήκει στους μυθοπλαστικούς ήρωες που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν γενιές και γενιές παιδιών. Γιατί είναι πολύ πιθανό την ίδια ιστορία που διαβάζεις εσύ σήμερα στην κόρη σου να σου την είχε διαβάσει χρόνια πριν η μαμά σου, που κι εκείνης της την είχε διαβάσει ακόμα πιο παλιά, η γιαγιά σου.
Τι καθιστά τις περιπέτειες της Λιλίκας διαχρονικές; Αυτή ακριβώς η λέξη: “περιπέτειες”. Η Λιλίκα είναι ένα παιδί της ηλικίας της που λατρεύει να εξερευνά τον κόσμο παρέα με την αδερφή της τη Ρηνούλα, τον αδερφό της τον Γιαννάκη, τον ξάδερφο της τον Γιωργάκη και τις φίλες της. Έτσι, οι διακοπές της στη θάλασσα είναι γεμάτες από κατασκευές στην άμμο, λαχταριστά παγωτά, ψάρεμα με απόχη, βόλτα με τον γαϊδαράκο, εκδρομή με το καΐκι...ενώ ποιο παιδί δεν θα ταυτιστεί με την απόπειρα – και τις τούμπες - της Λιλίκας στην προσπάθεια της να μάθει ποδήλατο;
                              
                                    

Όταν μεγαλώνει λίγο η Λιλίκα μαγεύεται από το χορό και ονειρεύεται να γίνει πρίμα μπαλαρίνα. Για να κατακτήσει το όνειρο της κατανοεί πως χρειάζεται αφοσίωση και εντατική προπόνηση. (Αν πραγματικά θέλεις να μάθει το παιδί σου την ορολογία του μπαλέτου μέσα σε λίγα λεπτά, δεν έχεις παρά να του δώσεις να διαβάσει την ιστορία “Η Λιλίκα μαθαίνει χορό”).

                                      

Στα παραπάνω αρκεί να προσθέσουμε και την πολύ ζωντανή, πολύχρωμη, νοσταλγική εικονογράφηση του Marcel Marlier και κάπως έτσι εξηγείται το διαχρονικό, εκδοτικό φαινόμενο “Λιλίκα”!
Αν πιστεύεις πως η μάχη με τα video games και τους μοντέρνους ήρωες είναι χαμένη, αρκεί το παιδί σου να ανοίξει τις σελίδες ενός βιβλίου που αποτυπώνει την ανεμελιά των παιδικών χρόνων, έχει γεύση κλασικού παγωτού βανίλια-σοκολάτα, γεμίζει με εικόνες από την εξοχή, και γενικά θυμίζει-υπενθυμίζει πόσο όμορφο και ανεπανάληπτο είναι το να είσαι παιδί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου