Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Τα θαύματα της θαυματουργής R.J. Palacio


Ο Όγκι είναι ένα κανονικό παιδί, σε μια κανονική οικογένεια, με μια μόνο διαφορά: λόγω μιας σπανιας ασθένειας, το πρόσωπο του έχει μια φριχτή παραμόρφωση, που τρομάζει όποιον τον αντικρύζει! Ο Ογκι έλαβε κατ'οίκον εκπαίδευση μέχρι τη μέρα που ο ίδιος και η οικογένεια του παίρνουν την απόφαση να πάει σε ένα κανονικό σχολείο με πολύ πιο κανονικά – ως προς την εξωτερική εμφάνιση – παιδιά από τον ίδιο.
Ο μικρός ήρωας του βιβλίου Θαύμα, καλείται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή του: ένα άλμα πίστης στην κανονικότητα που για τον Όγκι σήμαινε 10 χρόνια αναμονής με αλλεπάλληλα χειρουργεία και συνεδρίες κινησιοθεραπείας και λογοθεραπείας.
Όπως συμβαίνει με τον ήρωα της, έτσι και η δημιουργός του, η συγγραφέας R.J.Palacio, πέρασε πολλά χρόνια σχεδιάζοντας εξώφυλλα για βιβλία άλλων μέχρι να συνειδητοποιήσει πως δεν θα θα ερχόταν ποτέ η τέλεια στιγμή για να μοιραστεί την ιστορία του Όγκι με τον υπόλοιπο κόσμο και έτσι απλά, το έκανε.
Και το αναγνωστικό κοινό όχι μόνο λάτρεψε το Θαύμα της, αλλά εμπνεύστηκε από το έργο της ένα άλλο θαύμα, την καμπάνια ενημέρωσης ενάντια στον εκφοβισμό (bullying) που δέχονται άτομα με γενετικές δυσμορφίες που φέρει τον τίτλο #choosekind

Ίσως αυτό να συμβαίνει όταν αφορμή για ένα δυνατό νεανικό μυθιστόρημα στέκεται ένα πραγματικό περιστατικό που είχε βιώσει η Palacio πέντε χρόνια πριν την κυκλοφορία του βιβλίου. Το 2007 είχε βγει βόλτα με τους δύο γιους της κι όταν το μεγάλο της παιδί μπήκε σε ένα κατάστημα για να αγοράσει μιλκ-σέικ εκείνη κάθισε σε ένα παγκάκι περιμένοντάς τον, έχοντας αντικριστά τον 3 ετών, τότε, μικρότερο γιο της ο οποίος καθόταν στο καρότσι του. Δίπλα στην Palacio καθόταν μια μητέρα με δύο κοριτσάκια κι όταν το μωρό αντίκρισε το ένα από αυτά, που είχε μια έντονη δυσμορφία στο πρόσωπο, ξέσπασε σε δυνατά κλάματα. Η συγγραφέας πανικοβλήθηκε και έφυγε αμέσως με το καρότσι. Η βιασύνη της είχε ως αποτέλεσμα ο μεγάλος της γιος να χύσει τα μιλκ σέικ που είχε μόλις αγοράσει. Πριν προλάβει να απομακρυνθεί, άκουσε τη μητέρα του μικρού κοριτσιού να λέει Αυτό ήταν, νομίζω πως ήρθε η ώρα να φύγουμε. Η σκηνή αυτή στιγμάτισε την Palacio η οποία έφυγε τρέχοντας όχι επειδή ήθελε να προστατέψει τον γιο της, αλλά για να μη φέρει σε δύσκολη θέση το κοριτσάκι με το παράξενο πρόσωπο, εντούτοις με τη σκηνή που δημιούργησε κατόρθωσε να πετύχει αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει.
Το περιστατικό αυτό την έβαλε σε έντονες σκέψεις: Μήπως είχε χάσει την ευκαιρία να δώσει ένα πολύτιμο μάθημα συμπεριφοράς στα παιδιά της; Θα έπρεπε να τους μάθει να μην κοιτάζουν επίμονα έναν “διαφορετικό” άνθρωπο ή υπήρχε κάτι πιο ουσιαστικό που έπρεπε να γίνει; Πόσες φορές είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο το κοριτσάκι, η μαμά και η αδερφή της; Τι θα έπρεπε να γνωρίζει για να μην πανικοβληθεί και να διαχειριστεί καλύτερα τη συγκεκριμένη κατάσταση; Και τη στιγμή που όλες αυτές οι ερωτήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη μέσα στο μυαλό της άκουσε στο ραδιόφωνο το τραγούδι Wonder (Θαύμα) της Natalie Merchant. Οι στίχοι του τραγουδιού μίλησαν αμέσως στην καρδιά της και κάπως έτσι ξεκίνησε η συγγραφή του μυθιστορήματός της.
Η συνέχεια ήταν απίστευτη για την R.J.Palacio, η οποία ούτε στα πιο τρελά όνειρα της δεν περίμενε πως το βιβλίο θα έμπαινε στη λίστα των best sellers των New York Times, θα λάμβανε διθυραμβικές κριτικές από έγκυρα έντυπα όπως το Kirkus Review, The London Times, The Indepedent και άλλων, και πως το βιβλίο της θα γινόταν ταινία με πρωταγωνιστές τους Julia Roberts, Owen Wilson και Jacob Tremblay (στις αίθουσες το Δεκέμβριο του 2017).
(Φωτογραφία από σκηνή της ταινίας "Θαύμα" με τους Jacob Tremblay & Julia Roberts)
Βέβαια, η R.J.Palacio θα πρέπει να έχει συνηθίσει πια, τις πέρα από κάθε προσδοκία συνέπειες του συγγραφικού της ντεμπούτου, αφού δεν είχε την πρόθεση να γράψει μια συνέχεια για το “Θαύμα” αλλά το αναγνωστικό κοινό διψούσε για νέες εξελίξεις στη ζωή του Όγκι και των ανθρώπων που συναναστρέφεται. Έτσι, στο δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο “Ο Όγκι κι εγώ”, διαβάζουμε την ιστορία του Όγκι από μιαν άλλη σκοπιά. Από την πλευρά τριών παιδιών που ο Όγκι άλλαξε τη ζωή τους για πάντα: του Τζούλιαν, του Κρίστιαν και της Σάρλοτ.

Μπορεί η ίδια η συγγραφέας όταν έψαχνε για την τέλεια στιγμή για να αρχίσει να γράφει ένα βιβλίο, να μην πίστευε πως το βιβλίο της θα έχει τέτοια αποδοχή αλλά στην ουσία έχει ήδη βρει την αιτία της επιτυχίας της που φανερώνεται στην ακόλουθη δήλωσή της: ''Θέλουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους να κάνουν κάτι για το γενικό καλό, να ξεπερνούν τις προσδοκίες και να συμπεριφέρονται ευγενικά. Δεν είναι οι σπουδαίες ηρωικές πράξεις, αλλά οι μικρές πράξεις συμπόνοιας που διαμορφώνουν τον κόσμο''.
Και το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η R.J.Palacio είναι τόσο κανονική όσο και ο κανονικότατος Όγκι της, μια γραφίστρια που ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγο, τους δυο γιους και τους δύο σκύλους τους, που τηρεί τη συνήθεια το βράδυ να τρώει με την οικογένεια της, κοιμάται λίγο μετά τα μεσάνυχτα και βάζει το ξυπνητήρι στις 3 τα ξημερώματα για να γράψει τα βιβλία της, που έχει ωστόσο μια ελπίδα: οι νεαροί αναγνώστες των βιβλίων της να γνωρίζουν πως οι πράξεις τους έχουν βαρύτητα. Πως αν είναι βάναυσες, κάποιος υποφέρει. Αν είναι καλές, κάποιος επωφελείται και πως η επιλογή είναι δική τους. Εκείνοι επιλέγουν πώς θέλουν οι άλλοι να τους αντιλαμβάνονται, ως ευγενικούς ή ως κακούς. Δεν πρόκειται για επιλογή της οικογένειας ή των φίλων τους, αλλά δική τους!

Τα βιβλία της R.J.Palacio "Θαύμα" και "Ο Όγκι κι εγώ" κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου