Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Οι 7 αρετές και οι 7 ενάρετες μανούλες των βιβλίων μας





7 οι - κατά την Παλαιά Διαθήκη – μέρες της δημιουργίας του κόσμου
7 οι κύριες αρετές (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα)
7 οι Σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων)
7 και οι μέρες της εβδομάδας που κάθε μία διαρκεί από 24 ώρες…
… το «τυπικό» δηλαδή ωράριο μιας μητέρας μιας και από τη στιγμή που δημιουργεί οικογένεια, χρειάζεται να επιστρατεύσει όλη της το σοφία για την ανατροφή του παιδιού της και να του μεταλαμπαδεύσει όσες περισσότερες αρετές μπορεί, δίχως να γνωρίζει τι πάει να πει ώρα ή μέρα.
Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας και θέλοντας να τιμήσουμε την πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή όλων, επιλέξαμε 6 + 1 (;) μαμάδες που πρωταγωνίστησαν στις ιστορίες των βιβλίων μας και κάθε μία έχει κάτι να μας διδάξει…

1.  Η Κοτούλα Τούλα (κείμενο -εικονογράφηση: Emma Levey)

Ποιος είπε πως μαμά γίνεται μόνο όποια μπορεί να κυοφορήσει ένα παιδί;
"Η Κοτούλα Τούλα λάτρευε τ' αυγά. Όλα τ' αγαπούσε και τα μεγάλα και τα μικρά. Μονάχα στο φτερό της αχ, και να κρατούσε ένα δικό της!"
Μια υπέροχη ιστορία για καληνύχτα με πρωταγωνίστρια μια κοτούλα που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει αντιξοότητα που να μην μπορείς να υπερβείς όταν ο στόχος που έχεις έρχεται κατευθείαν από την καρδιά, που για την Τούλα μας είναι η μητρότητα.
Ξεκινήστε την ανάγνωση και παρατηρήστε τις τρυφερές αντιδράσεις των παιδιών σας.

2.  Μαμά μ’αγαπάς; (Barbara M. Joosse, εικονογράφηση: Barbara Lavalle)

Δεν ξέρουμε αν η μάνα πάντα ζητάει από το παιδί της πριν βγει να πάρει το ζακετάκι του,σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκεται, ξέρουμε όμως πως ακόμα και στη μακρινή Αλάσκα όπου ζουν οι Εσκιμώοι, οι μαμάδες αγαπούν πολύ τα παιδιά τους και τους συγχωρούν, πολλές, μα πάρα πολλές σκανταλιές!
Μια ιστορία με θέμα τη μητρική στωικότητα και αγάπη που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε έναν σχεδόν άγνωστο τόπο και την κουλτούρα του.

3. Μην τρως τη μαμά μου! (Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Ναταλία Καπατσούλια)

Τι γίνεται όταν η μανούλα γίνεται τροφός για το μικρό αδερφάκι που μόλις γεννήθηκε;
Η Ρηνούλα σίγουρα ανησυχεί και θυμώνει με τον «Βεντουζάκη» που τρώει την ταλαιπωρημένη από την εγκυμοσύνη μαμά της. Υπάρχει τρόπος να του βάλει μυαλό; Μήπως η μαμά της έχει τη «Σολομώντεια» λύση;
Η Εύη Τσιτιρίδου προσεγγίζει με χιούμορ και με ευαισθησία δύο πολύ συχνά οικογενειακά ζητήματα: την αδερφική αγάπη και τον μητρικό θηλασμό.

4. Οχ Χταπόδι, Λάθος Πόδι (Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης)

Σε αυτή την ιστορία δεν θα συναντήσετε καμία μανούλα μόνο τον Γιάννο το Χταπόδι που κάθε το πόδι φέρει και μία διαφορετική επαγγελματική ιδιότητα. Παρόλο που είναι τρομερά υπεύθυνος και εργατικός, καμιά φορά από την πολλή την κούραση, τα πόδια του Γιάννου μπερδεύονται με αποτέλεσμα το ένα να παίρνει τη θέση του άλλου…
Τι σχέση έχει ο Γιάννος το Χταπόδι με τις μαμάδες όλου του κόσμου; Όπως εύστοχα σημειώνει ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου στην αφιέρωση του βιβλίου ‘’…για όλες τις μαμάδες που τρέχουν με 8 πόδια και με την έγνοια αν τα έκαναν όλα σωστά’’.

5. Δήμητρα και Περσεφόνη (Φίλιππος Μανδηλαράς, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια)
Η θεά Δήμητρα ήταν η προστάτιδα της γεωργίας και της βλάστησης και κατά επέκταση της γονιμότητας, του γάμου και της μητρότητας.
Σύμφωνα με το μύθο μια μέρα ο Πλούτωνας άρπαξε την πανέμορφη κόρη της θεάς, Περσεφόνη, και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Η Δήμητρα μαράζωσε τόσο που η γη έπαψε να ανθίζει. Και ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να βλαστήσει ξανά μέχρι να πάρει πίσω την κόρη της. Τότε επενέβη ο Δίας που διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη και έτσι θα γινόταν αν με τέχνασμα πονηρό ο θεός του Άδη δεν κατόρθωνε να την κρατήσει μαζί του 6 μήνες το χρόνο.
Σε αυτό το βιβλίο που ανήκει στη σειρά Η Πρώτη μου Μυθολογία ο Φίλιππος Μανδηλαράς κατορθώνει μέσα από πανέξυπνα στιχάκια να αποτυπώσει τη μυθική ιστορία της πιο συμβολικής μητέρας.

6.  Θαύμα (R.J. Palacio)

Το «Θαύμα» είναι η ιστορία του Όγκι, ενός εννιάχρονου αγοριού που κάνει τα πιο συνηθισμένα πράγματα, όπως να τρώει παγωτό και να παίζει Xbox, μόνο που έχει το πιο ασυνήθιστο πρόσωπο εξαιτίας μιας εξαιρετικά σπάνιας γενετικής δυσμορφίας.
Μαζί με τον Όγκι, την αδερφή του, τους φίλους και τον πατέρα του, γνωρίζουμε και την Ίζαμπελ, τη μητέρα του Όγκι η οποία αποδεικνύει συνεχώς πως για εκείνη ο γιος της δεν έπαψε ποτέ να είναι το πιο όμορφο αγόρι στον κόσμο! Ο Όγκι είναι έτοιμος να πάει για πρώτη φορά σε κανονικό σχολείο και η Ίζαμπελ καλείται να πιστέψει πως όλα όσα έμαθε μέχρι εκείνη τη στιγμή στον γιο της περί αυτοεκτίμησης, θα γίνουν πράξη.
Το «Θαύμα» θα προβληθεί από το Φθινόπωρο του 2017 στις κινηματογραφικές αίθουσες και το ρόλο της Ίζαμπελ θα ερμηνεύσει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Τζούλια Ρόμπερτς.

7. Να με αντέχεις (Αλεξάνδρα Μητσιάλη)

Μαργαρίτα και Αλίκη: Μια κόρη στην εφηβεία, μια μάνα στη μεσηλικίωση.
Μια κόρη στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, μια μάνα χωρισμένη από τον πατέρα της κόρης της που τρέφει ακόμα αισθήματα για εκείνον.
Μια καθημερινότητα γεμάτη εκπαιδευτικές υποχρεώσεις για τη Μαργαρίτα, δουλειά με αβέβαιο μέλλον για την Αλίκη.
Όνειρα, αγωνίες και ερωτηματικά για την κόρη. Πιέσεις, τύψεις και ανασφάλεια για τη μητέρα.
Μία συνύπαρξη που προκαλεί κάθε μέρα το μοιραίο ερώτημα: Θα με αντέξεις;
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη συνθέτει ένα σύγχρονο μυθιστόρημα, στο οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε δύο οπτικές γωνίες πάνω στο αιώνιο ζήτημα της επικοινωνίας των έφηβων με τους γονείς τους και ειδικά την ευαίσθητη σχέση ανάμεσα στην κόρη και τη μητέρα (Κρατικό βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου 2013).
Ίσως 7 αρετές να μην είναι αρκετές για να προσδώσουμε στις μαμάδες αλλά σίγουρα αυτές οι πρωταγωνιστές των παραπάνω βιβλίων μας θύμισαν 2017 μαμάδες και μας έδωσαν 107 σοφά μαθήματα!
Χρόνια πολλά μανούλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου