Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Μπορείς να πείσεις ένα περιστέρι να κάνει μπάνιο;


Έχει χρειαστεί πολλές φορές να πείσετε το παιδί σας να κάνει μπάνιο;
Και εκείνο συνήθως βρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες για να μην αγγίξει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι το νερό;
Τότε το παιδί σας πρέπει να γνωρίσει το περιστέρι του Mo Willems γιατί κι αυτό δεν θέλει να κάνει μπάνιο και είναι ικανό να αναπτύξει επιχειρηματολογία που θα ζήλευε εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του!
Άραγε, θα το κατορθώσει;
Έχοντας λάβει το χαρακτηρισμό των New York Times ως “μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της τελευταίας δεκαετίας στο πάνθεον των χαρακτήρων που εμφανίζονται σε εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά”, αυτό το περιστέρι κερδίζει από την πρώτη σελίδα τον αναγνώστη – ανεξαρτήτως ηλικίας – για έναν πολύ απλό λόγο: έχει χιούμορ και το διακατέχει η ίδια αναποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς ακόμα και για τα ασήμαντα ζητήματα της καθημερινότητας μας.
Το περιστέρι είναι δημιούργημα του Mo Willems ο οποίος ξεκίνησε να σκιτσάρει κόμικ από την ηλικία των 3 ετών περίπου. Οι ιστορίες του πάντα κέρδιζαν τα εύσημα όλων αλλά ο Willems είχε την ανησυχία πως οι ενήλικες το έκαναν αυτό από ευγένεια. Έτσι, σκέφτηκε να δημιουργήσει αστείες ιστορίες γιατί κανένας ενήλικας δεν μπορούσε να προσποιηθεί πως διασκεδάζει. Από τότε ο Willems ήξερε πως η ιστορία του ήταν καλή μόνο όταν κάποιος γελούσε με την καρδιά του.
Ο Μο Willems με το περιστέρι του
Η αδυναμία του στα αστεία κείμενα και σκίτσα του χάρισαν έξι βραβεία Emmy για τη συμμετοχή του στην παραγωγή της θρυλικής, τηλεοπτικής σειράς Sesame Street ενώ η λαμπρή καριέρα του συνεχίστηκε στο Nickelodeon. Από τη γέννηση της κόρης του το 2003 και έπειτα, αποφάσισε πως ήθελε να εγκαταλείψει την τηλεόραση και να αφοσιωθεί στην πατρότητα και τη συγγραφική του καριέρα...
...και κάπως έτσι γεννήθηκε το διάσημο και πεισματάρικο περιστέρι του (τόσο διάσημο που έχει το δικό του λογαριασμό στο Twitter!).

Το περιστέρι έχει πλέον ελληνική φωνή και μας κάνει να ξεκαρδιζόμαστε με τα ευφάνταστα επιχειρήματα του όπως “Καθαρός, Βρώμικος...είναι μόνο λέξεις, σωστά;”, τις κατηγορηματικές δηλώσεις του όπως “Νιώθω πεντακάθαρος. Μάλλον εσύ θα πρέπει να κάνεις μπάνιο!”, και φιλοσοφικές αναζητήσεις του όπως “Η ζωή είναι πολύ σύντομη! Γιατί να την σπαταλάμε σε πράγματα χωρίς σημασία; Όπως π.χ. το να κάνουμε μπάνιο;”.
Ναι, η ιστορία και οι διάλογοι – οι μονόλογοι του περιστεριού, για να είμαστε πιο ακριβείς – θυμίζουν έντονα την επανάσταση που κάνουν ξαφνικά πολλά παιδιά και αρνούνται να συνεχίσουν την καθημερινή συνήθεια του μπάνιου.
Η εικονογράφηση του Willems είναι πραγματικά αστεία, λιτή και πρωτοποριακή, και φανερώνει περίτρανα γιατί ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο νέο ταλέντο του millennium από τους New York Times.
Αν αναρωτιέστε αν τελικά το περιστέρι πείθεται να κάνει μπάνιο δεν έχετε παρά να φτάσετε στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου: άραγε θα κατορθώσει με το πείσμα του να αποφύγει το μπάνιο ή μήπως θα χρειαστεί κάποιος να τον πείσει να βγει από την μπανιέρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου