Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ο φανταστικός κόσμος του Mo Willems

Πριν από λίγο καιρό σας συστήσαμε ένα πραγματικά μοναδικό περιστέρι (κάντε μερικά scrolls πιο κάτω). Το παρόν post δεν είναι αφιερωμένο στο ίδιο περιστέρι αλλά στον δημιουργό του Mo Willems.
Αφορμή στάθηκε η έκθεση που φέρει τον τίτλο “The Art and Whimsy of Mo Willems”  που  οργανώνεται στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Ιστορικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης από τις 18 Μαρτίου ως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Στη συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιάζονται αυθεντικά σκίτσα, προσχέδια, έργα τέχνης και ζωγραφιές από το σύνολο της καριέρας του Mo Willems, από την εποχή δηλαδή που εργαζόταν στην ομάδα του Sesame Street μέχρι το σήμερα και την καριέρα του στη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.
Γιατί λοιπόν ένα ιστορικό μουσείο της Νέας Υόρκης να αφιερώνει μια έκθεση σε έναν δημιουργό γέννημα-θρέμμα της Νέας Ορλεάνης που σήμερα ζει στη Μασαχουσέτη; Μα γιατί αυτός ο δημιουργός άντλησε έμπνευση και πέρασε μερικά από τα πιο δημιουργικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο Willems δήλωσε σε αφιέρωμα του Publisher's Weekly πως “τα μουσεία της Νέας Υόρκης ήταν το καταφύγιο μου και επηρέασαν βαθιά τη δουλειά μου”.
Πως αισθάνεται λοιπόν που πλέον το δικό του έργο γίνεται το θέμα μιας μουσειακής έκθεσης;
“Βιώνω κάτι οξύμωρο. Θέλω να δείτε πόσο σπουδαίος είμαι και πόσο δύσκολη είναι η δουλειά που κάνω -σε σημείο που θα αποθαρρυνθείτε να κάνετε κάτι ανάλογο - και ταυτόχρονα θέλω να δείτε πόσο εύκολο είναι” δήλωσε ο Willems στο ίδιο άρθρο του Publisher's Weekly.
Δηλαδή ο δημιουργός του Περιστεριού είναι τόσο αναποφάσιστος όσο και ο ήρωας του;
Μπορεί όντως να περιγράφει κάτι οξύμωρο αλλά στην ουσία ο Mo Willems ελπίζει πως οι επισκέπτες της έκθεσης θα εμπνευστούν προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους τέχνη καθώς ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο του ως “κάτι με το οποίο παίζεις, όχι απλώς κοιτάς”.
Και κάπως εξηγείται γιατί ο Μο Willems δεν έχει πάψει να κάνει χιλιάδες πωλήσεις βιβλίων από το 2003 έως σήμερα: πρόκειται για μια περίπτωση συγγραφέα-εικονογράφου που θεωρεί πως τα βιβλία του δεν είναι ολοκληρωμένα δίχως τη συμμετοχή του αναγνωστικού κοινού. Έτσι, οι ήρωες του – όπως το Περιστέρι – προκαλούν τον αναγνώστη να εμπλακεί στην ιστορία.
Στο ίδιο διαδραστικό πνεύμα έχει στηθεί και η εν λόγω έκθεση καθώς μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ποζάρουν δίπλα σε ολόσωμες φιγούρες από τους ήρωες των βιβλίων του Willems, ενώ στο κέντρο της έκθεσης δεσπόζει ένα ανοιχτό λεωφορείο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να καθίσουν και να διαβάσουν ένα από τα έργα του δημιουργού αρκεί να μην πιάσουν την τελευταία θέση που έχει καταλάβει το Περιστέρι...
Φωτογραφία από Publisher's Weekly
Ακόμα κι αν δεν τύχει να βρεθείτε στη Νέα Υόρκη και να επισκεφθείτε την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Mo Willems μπορείτε πάντα να κατανοήσετε το 49% της φαντασίας και της αισθητικής του γιατί σύμφωνα με τον ίδιο “οι αναγνώστες γράφουν το 51% του βιβλίου”.
Ξεκινήστε λοιπόν να πλάθετε τη δική σας ιστορία παρέα με το ανεπανάληπτο Περιστέρι...

http://www.epbooks.gr/product/101377/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BF!
Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο! του Mo Willems κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου