Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος φέρνουν ξανά τον Τόμας το Τρενάκι στα ράφια των βιβλιοπωλείων


Ήταν περίπου 1945 όταν ο αιδεσιμότατος Wilbert Awdry δημιουργεί ένα ξύλινο τρενάκι για να παίζει ο γιος του Christopher. Έχοντας ο ίδιος μεγαλώσει στην αγγλική επαρχία, ακούγοντας τους ήχους των ατμομηχανών που περνούσαν κοντά από το σπίτι του, ήταν λογικό να θέλει να εμφυσήσει στον γιο του τη λατρεία του για το συναρπαστικό κόσμο των τρένων. Ο αιδεσιμότατος Awdry σκαρφιζόταν και διηγούνταν διάφορες ιστορίες στον γιο του προκειμένου να “εμπλουτίσει” το παιχνίδι με το ξύλινο τρενάκι. Η σύζυγος του όμως , Margaret, ήταν εκείνη που τον ενθάρρυνε να αναζητήσει εκδότη και έτσι το 1946 η πρώτη έκδοση του “Τόμας το Τρενάκι” είναι γεγονός!
1948: Αριστερά ο αιδεσιμότατος Wilbert Awdry με τη σύζυγο του Margaret και τα παιδιά τους. Ο γιος του Christopher, στέκεται τέρμα δεξιά
Για την έκδοση του δεύτερου βιβλίου ο εκδότης αποφασίζει να προσλάβει τον εικονογράφο Reginald Payne ο οποίος έδωσε τη διάσημη μορφή στον Τόμας. Το τρένο δεν ήταν μόνο δημιούργημα της φαντασίας του Payne μιας και βασίστηκε στο αληθινό μοντέλο Billinton 0-6-0 E2 Class της σιδηροδρομικής γραμμής Λονδίνο - Μπράϊτον - Νότια Ακτή.

Ο Τόμας το Τρενάκι δεν είναι απλώς ένα τρένο που κάνει μονότονες διαδρομές πάνω σε ράγες: ζει στο Νησί του Σόντορ όπου αποδεικνύει πόσο χρήσιμος είναι όταν σώζει το τρένο Τζέιμς και έτσι ο Χοντροπατάτας (Σερ Τόπχαμ Χατ) αποφασίζει να του δώσει τη δική του γραμμή. Οι ρεαλιστικές απεικονίσεις των τρένων, των μηχανών τους αλλά και της βρετανικής εξοχής, η αξία της φιλίας που αποτελεί πάντα τον πυρήνα των ιστοριών του Τόμας (οι καλύτεροι φίλοι του είναι ο Πέρσι και ο Τόμπι) και οι συναρπαστικές περιπέτειές τους, οδηγούν στο να αποκτήσει ο Τόμας φανατικούς αναγνώστες, αρχικά στη Μ.Βρετανία, και μετά σε όλο τον κόσμο. Το 1979 η τηλεοπτική μεταφορά του Τόμας επισφραγίζει την επιτυχία του πιο αγαπητού παιδικού χαρακτήρα.



Ο Τόμας το Τρενάκι δεν είναι τυχαία 70 χρόνια τώρα πρώτος στις προτιμήσεις των αγοριών προσχολικής ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η επιστροφή του Τόμας στα ράφια των βιβλιοπωλείων πραγματοποιείται από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, που μετρούν 102 χρόνια στο χώρο του βιβλίου (το πρώτο βιβλιοπωλείο ιδρύεται στη Μερσίνα της Μ.Ασίας το 1912) και 63 χρόνια στην έκδοση παιδικών βιβλίων!
Ο Τόμας το Τρενάκι και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι σχεδόν συνομίληκοι και πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες και μαθήματα ζωής για τα παιδιά όπως η σημασία της φιλίας, του δίκαιου παιχνιδιού, της ομαδικότητας, της διάθεσης για δράση και εξερεύνηση, το θαυμασμό για τα επιτεύγματα της μηχανικής και την ενθάρρυνση να αποτελέσουν στο μέλλον χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.
Τα αστεία που ανταλλάσσει ο Τόμας με τους φίλους του και οι καθηλωτικές περιπέτειες τους σε συνδυασμό με τα ζωηρά χρώματα, την απεικόνιση των τεχνικών λεπτομερειών των μηχανών και γενικά, του εντυπωσιακού κόσμου των τρένων και των σιδηρόδρομων διαμορφώνουν το πιο δημιουργικό πλαίσιο για τη μετάδοση των προαναφερόμενων αξιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε “Καλωσόρισες Τόμας” και είμαστε έτοιμοι για το πιο συναρπαστικό, εκδοτικό ταξίδι πάνω στις ράγες του Νησιού Σόντορ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου