Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων «Μαθαίνω σωστά...» χρήσιμο εργαλείο και στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιώνΗ σειρά «Μαθαίνω σωστά: Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό»της Ευαγγελίας Δεσύπρη είναι μια σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας κι έχει στόχο: Πρώτον, να προετοιμάσει τα παιδιά του Νηπιαγωγείου για την ομαλή μετάβασή τους στο Δημοτικό και δεύτερον, να βοηθήσει τα παιδιά της Α΄ τάξης στο ξεκίνημά τους στο σχολείο με τον πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο.
Στον τίτλο «Μαθαίνω σωστά συλλαβές και λέξεις» η εκμάθηση της ανάγνωσης με διασκεδαστικό τρόπο είναι ένας από τους σκοπούς του ήρωα του βιβλίου, του Άρη και των φίλων του.
Το συγκεκριμένο βιβλίο ωστόσο μπορεί να αποκτήσει και μία εναλλακτική χρησιμότητα όταν έρχονται σε επαφή με αυτό παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία για να εξασκήσουν τη φωνολογική επίγνωση.
Όπως μας ενημέρωσε η Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός, Ειρήνη Γιαννόπαπα Η φωνολογική επίγνωση είναι σημαντική προ-αναγνωστική δεξιότητα. Η φωνολογική επίγνωση είναι η ικανότητα να διακρίνουμε ότι η γλώσσα μπορεί να διαιρεθεί στα συστατικά της. Για παράδειγμα η ομιλία μας, χωρίζεται σε προτάσεις, οι προτάσεις σπάνε σε λέξεις, οι λέξεις σε μικρότερα κομμάτια - τις συλλαβές - και οι συλλαβές σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, τους μεμονωμένους ήχους, δηλαδή τα φωνήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ελλείμματα στην ανάγνωση σε πολλά παιδιά μπορεί να αποτραπούν εάν εξασκηθούν με ασκήσεις φωνολογικής επίγνωσης.”

Το «Μαθαίνω σωστά συλλαβές και λέξεις» της Ευαγγελίας Δεσύπρη δίνει την ευκαιρία στο γονέα, τον εκπαιδευτικό αλλά και τον ειδικό θεραπευτή, με εύκολο και ευχάριστο τρόπο να εφαρμόσει ασκήσεις που ενισχύουν τη φωνολογική επίγνωση.
Όπως σημείωσε η κ.Γιαννόπαπα: ''Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει χρησιμοποιηθεί σε συνεδρίες με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες καθώς και σε Πρόγραμμα Προετοιμασίας για την Α' Δημοτικού με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.''
Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κατέστησαν το «Μαθαίνω σωστά συλλαβές και λέξεις», χρήσιμο εργαλείο στις συνεδρίες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες;
Το ότι στην έκδοση χρησιμοποιείται ευδιάκριτη γραμματοσειρά, ευχάριστες και παιχνιδιάρικες εικόνες καθώς και διαβαθμισμένης δυσκολίας ασκήσεις” επισήμανε η κ.Γιαννόπαπα
 
Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο σαλόνι η Κατάτμηση συλλαβών συμβάλλει στη Φωνολογική Επίγνωση ενώ στο ακόλουθο σαλόνι οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν: Σύνθεση συλλαβών –Κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές και σε ήχους, άσκηση που επίσης βοηθά τη Φωνολογική Επίγνωση.
 
Είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά όταν ανακαλύπτουμε πως ένα βιβλίο που σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο να καλύπτει τις ανάγκες δύο εκπαιδευτικών επιπέδων: των παιδιών που τελειώνουν το νηπιαγωγείο και των παιδιών που ξεκινούν το δημοτικό, αποκτά μία ακόμη ιδιότητα και γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο στο χέρια των ειδικών παιδαγωγών, αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών, που αναζητούν τους πιο δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία μικρών μαθητών, βοηθώντας τους να αγαπήσουν τον κόσμο των λέξεων που για εκείνα φαντάζει αγχωτικός.
Επίσης, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν οι άλλοι τίτλοι της σειράς «Μαθαίνω σωστά...».
 
Στο «Μαθαίνω σωστά την αλφαβήτα» οι μικροί αναγνώστες γίνονται ζωγράφοι χρωματίζουν και γράφουν τα γράμματα πάνω στον καμβά. Θα συναντήσουν λιοντάρια, ελέφαντες, ξιφίες αλλά και ρομπότ που θα τους βοηθήσουν να συνδέσουν τον κάθε ήχο με το γράφημά του, λίγο πριν την την εκμάθηση της ανάγνωσης.
Το «Μαθαίνω σωστά να γράφω» είναι μια σειρά από ασκήσεις προγραφής που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού, δηλαδή τις κινήσεις που κάνει με τα δαχτυλάκια του. Ήρθε η ώρα για τους μικρούς φίλους να πιάσουν τα μολύβια τους! Θα καταφέρουν άραγε να βοηθήσουν τον πειρατή να βρει το θησαυρό; Θα πρέπει να του δείξουν το δρόμο μέσα από τον λαβύρινθο και πρέπει να φανούν προσεκτικοί: το μολύβι τους δεν πρέπει να ακουμπήσει τους τοίχους γιατί θα ξυπνήσει το θηρίο που φυλάει το θησαυρό!
Το «Μαθαίνω σωστά μαθηματικά» περιλαμβάνει ασκήσεις που εισάγουν τα παιδιά στις προ-μαθηματικές έννοιες (για παράδειγμα στις έννοιες περισσότερος, λιγότερος, στην αντιστοίχιση ποσοτήτων), στους αριθμούς και στις πρώτες πράξεις. Με ευχάριστη εικονογράφηση και με οδηγό, ποιον άλλον τον Άλμπερτ τον μαθηματικό, ο κόσμος των μαθηματικών γίνεται διασκεδαστικός και γεμάτος περιπέτειες !
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως η σειρά «Μαθαίνω σωστά» της Ευαγγελίας Δεσύπρη δίνει την ευκαιρία στο γονέα, τον εκπαιδευτικό αλλά και τον ειδικό θεραπευτή, με εύκολο και ευχάριστο τρόπο να εφαρμόσει ασκήσεις που θα προετοιμάσουν το παιδί για την ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, τα πρώτα εφόδια του δηλαδή για το μαγικό ταξίδι στο απέραντο σύμπαν της γνώσης.

Ευχαριστούμε την κ. Γιαννόπαπα Ν. Ειρήνη, Ψυχολόγος (M.Sc.) και Ειδική Παιδαγωγό, Διευθύντρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών " Ίσιδα" για την πολύτιμη συμβολή της στο συγκεκριμένο κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου