Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Τελικά, ποια είναι τα αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη;

 

Στη μακρινή χώρα του Βορρά όπου κατοικούν ο Αϊ Βασίλης με τα ξωτικά όλα κυλούν ομαλά ώσπου ο Άγιος δήλωσε πως θα έκανε μια βόλτα μέχρι τις επτά κι από τότε πέρασαν ώρες...σαρανταεπτά και ο Αϊ Βασίλης δεν βρίσκεται πουθενά!
Με αυτό το γεγονός ξεκινά το βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου “Τα αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη” σε εικονογράφηση της Μυρτούς Δεληβοριά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, και σίγουρα δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία αφού συνδυάζει πολλά στοιχεία και παραστάσεις της σύγχρονης ζωής με τις πιο παραδοσιακές και ουσιαστικές αξίες των Χριστουγέννων.
Έτσι η κατάξανθη και λυγερή, δημοφιλής κούκλα των κοριτσιών ενημερώνεται από την πάνινη και στρουμπουλή κούκλα Ροδιά πως τα Χριστούγεννα είναι πιθανό να μην τα περάσουν μαζί με τα παιδιά αφού ο Αϊ Βασίλης έχει εξαφανιστεί! Παράλληλα, κυκλοφορούν φήμες πως ο Άγιος έχει πέσει θύμα απαγωγής αφού έχει πλούτη πολλά – μια ευφάνταστη σύνδεση με την πραγματική ιστορία του Μέγα Βασιλείου, Μητροπολίτη Καισαρείας που γεννήθηκε σε μια πάμπλουτη οικογένεια αλλά ξόδεψε την περιουσία του σε αγαθοεργίες και τελικά απεβίωσε φτωχός.
Κι ενώ στην ιστορία αυτή, όλοι αναζητούν τον Άγιο με την κόκκινη στολή και εικασίες κάνουν σχετικά με το τι του έχει συμβεί, ο ίδιος έχει αποφασίσει να κρυφτεί γιατί τον προβληματίζει που τα δώρα του δεν μπορούν να φτάσουν σε πολλά παιδιά εξαιτίας πολέμων που μαίνονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Παρόλο που ευχή μας θα ήταν αυτή η τροπή της ιστορίας να ήταν ένα αποκύημα και μόνο της φαντασίας της συγγραφέως δυστυχώς δεν μπορούμε παρά να μη σταθούμε στο γεγονός πως η κυκλοφορία του βιβλίου συμπίπτει χρονικά με τις συνεχείς εξελίξεις με τις επιθέσεις και τη φυγή άμαχου πληθυσμού από πόλεις και χωριά της Συρίας, όπου μεγαλύτερο θύμα είναι φυσικά τα παιδιά.
Ευτυχώς στα “Αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη” η λύση βρίσκεται, και όχι μόνο τα δώρα θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά, αλλά και ο ίδιος ο Άγιος αποφασίζει να αλλάξει μορφή και τα δώρα του να αντιπροσωπεύουν τις πιο ουσιαστικές αξίες και χαρές της ζωής: ''Πλούσια δώρα, αόρατα, δώρα πολύ μεγάλα. Δεν έχουν όγκο, βάρος, δεν είναι συνηθισμένα. Από αγάπη και χαρά είναι όλα τους φτιαγμένα''.
Η πλοκή του βιβλίου με τις πιο αστείες εξελίξεις, απρόσμενες ανατροπές και βαθιά μηνύματα αναδεικνύεται μοναδικά μέσα από την πρωτοποριακή και πολύχρωμη εικονογράφηση της Μυρτούς Δεληβοριά που βρίσκεται μόνιμα στο κάτω μέρος του κειμένου.
Η ιστορία ολοκληρώνεται με μια ευχή: το πνεύμα που κυριαρχεί σε αυτά τα Χριστούγεννα, το πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης να είναι παντοτινό, και εμείς ευχόμαστε “Τα αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη” να συνεχίσουν για πολλά χρόνια να εμπνέουν στους μικρούς (και μεγάλους) αναγνώστες τις πιο ουσιαστικές αξίες και να κυκλοφορούν σε καιρό ειρήνης!
Καλές Γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου