Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Η αντίληψη του κόσμου μέσα από τη μυθολογία

Μια από τις πιο μαγικές φάσεις της παιδικής ηλικίας είναι εκείνη, όπου το παιδί γουρλώνει τα μάτια και ανοίγει το στόμα του για να εκφράσει ένα σωρό απορίες για τη ζωή και τον κόσμο, για όλο το σύμπαν δίχως να μπορεί να συλλάβει πόσο απέραντο είναι…
Eίναι η στιγμή που προσπαθεί να αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του, τις έννοιες εκείνες δηλαδή που θα του φανερώσουν τη λειτουργία της φύσης και την ανάγκη ερμηνείας της μέσω μεγέθους και διάστασης (χρόνος) αλλά και μέσω μιας βασικής αξίας (αλήθεια).
Στη συνέχεια θα χρειαστεί να μάθει για το πως λειτουργεί και οργανώνεται μια κοινωνία. Σε εκείνο το σημείο θα ανακαλύψει το ρόλο και τις δυνατότητες του ανθρώπου. Θα καταλάβει πόσο χρήσιμοι ήταν οι κυνηγοί και οι γιατροί αλλά και γιατί εκτός από την εντιμότητα και τη σκληρή δουλειά θα υπάρχουν κάποιοι πονηροί που με κλεψιά θα αποκτούν αγαθά, κάποιοι τυχεροί που με την ομορφιά τους θα αποκτούν δώρα πολλά, αλλά και κάποιοι τόσο θαρραλέοι που θα ξεπερνούν τη θνητότητά τους και θα γίνονται ήρωες.
Και ήταν πολλοί εκείνοι που τόλμησαν να γίνουν ήρωες και θέλησαν να τα βάλουν με θεούς και δαίμονες, με θηρία και τέρατα, με το σκοτάδι, με την κακία και την ασχήμια, ακόμα και με τον ίδιο το θάνατο!
Τέλος, θα μπορεί να μάθει για όλες τις έννοιες εκείνες που θα διαμορφώσουν το δικό του αξιακό σύστημα: για την έννοια του σωστού και του λάθους, για τον πλούτο και την αχαριστία, για τον έρωτα και την αγάπη, μα κυρίως για τη συνειδητοποίηση πως για όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να βρίσκει απάντηση εκτός από ένα, εκείνο που αφορά την ίδια τη ζωή, γιατί η ζωή θα παραμένει το μεγαλύτερο αίνιγμα…
Και πώς θα μπορέσει ένα παιδί να έρθει σε επαφή, να επεξεργαστεί και εντέλει να κατανοήσει όλες αυτές τις γνώσεις; Μα, ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας.
Μέσα από τα Ταξίδια στη Μυθολογία της Μαρίας Αγγελίδου ο μικρός αναγνώστης θα σταθεί στο πλάι του Προμηθέα που δώρισε τη φωτιά στους ανθρώπους, θα θελήσει να βοηθήσει τον Άτλαντα και να μοιραστεί μαζί του το βάρος της γης, και δεν θα διστάσει να ακολουθήσει την Αταλάντη στο κυνήγι της και τον Ηρακλή στους Άθλους του. Θα θαυμάσει τα επιτεύγματα του Ασκληπιού και των πολυμήχανων Περσέα και Δαίδαλου. Και στο τέλος θα μάθει για το σωστό και το λάθος από τον Χείρωνα και την Αράχνη και θα αφήσει τη Δάφνη και την Καλυψώ να του μιλήσουν για τον έρωτα και την αγάπη.
24 μύθοι που ερμηνεύουν τον κόσμο και τη ζωή πέρα από το προφανές και μαγεύουν τόσο με την αφήγησή τους όσο και με την ονειρική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.
Ένα ταξίδι στο Άγνωστο είναι και η ίδια η γνώση και οι μύθοι κάνουν ακριβώς αυτό που έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου ‘’Οι μύθοι ιστορούνε το Άγνωστο, ξέρουν αυτό που ποτέ δεν θα μάθουμε, έχουν λόγια και πρόσωπα για τους θεούς και τους ήρωες που έχουμε μέσα μας’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου