Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας τον υπέροχο κόσμο του Τομ Γκέιτς

 

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ υπήρξα ο Τομ Γκέιτς όταν ήμουν μικρή. Συγκεκριμένα, το παιδί που διψούσε για γνώση αλλά θα ήθελε το σχολείο να διαρκεί λιγότερες ώρες την εβδομάδα, που ζωγράφιζε στο περιθώριο των τετραδίων του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, που έπαιζαν διάφορα τραγούδια στο μυαλό του, που του έσπαγε τα νεύρα η αδερφή του και που ήλπιζε να διοργανώσει νέο περίπατο το σχολείο στη μεγάλη παιδική χαρά για να μπορέσει να κάτσει με τον Χρηστάκη στο παγκάκι και να μιλούν για τις μεγάλες τους αγάπες: τη μουσική, τη ζωγραφική, τους Thundercats και τη σοκολάτα!
Την ταύτιση με τον Τομ Γκέιτς την έχουν πολλοί αναγνώστες - μικροί και μεγάλοι - γιατί κάπως έτσι εξηγούνται οι πωλήσεις των 2,6 εκατομμυρίων αντιτύπων στη Μ.Βρετανία μόνο, η μετάφραση των βιβλίων της σειράς σε 41 γλώσσες και η μεταφορά των βιβλίων στη μικρή οθόνη (όπως ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2017). Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε το σχόλιο των Sunday Times πως πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που κατόρθωσε να γίνει best seller δίχως να υποστηρίζεται από ταινία ή τηλεοπτική σειρά.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι 11 διακρίσεις και βραβεία που έχει λάβει αυτή η σειρά βιβλίων ανάμεσά τους και το διεθνούς κύρους σήμα Blue Peter.
Τι περιλαμβάνει λοιπόν ο κόσμος του Τομ Γκέιτς που κατόρθωσε με το τελευταίο του βιβλίο να εκτοπίσει για 3 εβδομάδες το νέο τίτλο του Χάρι Πότερ, “Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί” στις λίστες πωλήσεων παιδικού βιβλίου στη Μ.Βρετανία;
Καταρχήν ο Τομ Γκέιτς λατρεύει τέσσερα, ή μάλλον, πέντε πράγματα: να σκιτσάρει, το συγκρότημα (Dogzombies) που έχει με τον κολλητό του Ντέρεκ , την πιο φοβερή μπάντα του πλανήτη, τους Dude3, τις γκοφρέτες με καραμέλα και να σπάει τα νεύρα στη μεγαλύτερη αδερφή του Ντίλια.

Πέρα από αυτά έχει την υποχρέωση να πηγαίνει σχολείο και να παραδίδει τις εργασίες που του αναθέτει ο δάσκαλός του, ο κύριος Φούλερμαν. Βέβαια, για ένα μυστήριο λόγο δεν κατορθώνει ποτέ να τις παραδώσει εγκαίρως, όπως τότε που τον κυνήγησε ένα πολύ άγριο σκυλί και για να αμυνθεί χρησιμοποίησε το τετράδιο των εργασιών του το οποίο ξέσκισε ο σκύλος!
(Η μελαλύτερη αδερφή του Τομ, Ντίλια)

Στην οικογένειά του εκτός από την αδερφή του Ντίλια για την οποία έχει γράψει το μεγάλο hit των Dogzombies “Η Ντίλια είναι γκάου”, συναντάμε τους γονείς του, τους θείους του Κέβιν και Άλις, τα δίδυμα ξαδέρφια του, τον παππού και τη γιαγιά του, γνωστούς και ως Απολιθώματα.

 
Ο δεύτερος πιο αντιπαθητικός άνθρωπος στον κόσμο για τον Τομ (μετά την Ντίλια βεβαίως) είναι ο συμμαθητής του Μάρκους Μέλντροου και ο πιο συμπαθητικός η επίσης συμμαθήτρια του Έιμι Πόρτερ, ειδικά όταν μαθαίνει πως είναι κι εκείνη φαν των Dude3!
Όλοι μαζί οι χαρακτήρες αυτοί συνθέτουν τη διασκεδαστική καθημερινότητα του Τομ Γκέιτς ο οποίος κατορθώνει πάντα να μπλέκει στις πιο απίθανες καταστάσεις και να ξεμπλέκει από αυτές με έναν εξίσου απίθανο τρόπο!
(Ο Τομ ανάμεσα στην Έιμι & τον Μάρκους)

Και τι καθιστά τον κόσμο του Τομ Γκέιτς τόσο θαυμαστό;
Ένα μόνο ξεφύλλισμα στα βιβλία της σειράς αρκεί για να το καταλάβετε, μιας και στις σελίδες τους συνδυάζονται μοναδικά η ξεκαρδιστική αφήγηση σε 1ο πρόσωπο με τα πιο ευφάνταστα και αστεία σκίτσα, μετατρέποντας έτσι την ανάγνωσή τους σε μια μοναδική, διασκεδαστική εμπειρία (επιμένουμε πως τα βιβλία του Τομ Γκέιτς μπορούν να διαβαστούν από παιδιά 9 έως 109 ετών!)
Σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ικανότητα της δημιουργού του Τομ Γκέιτς, Liz Pichon, να μεταδώσει μέσα από ένα τόσο διασκεδαστικό κείμενο κάποια ρεαλιστικά και όμορφα μηνύματα για το τι συμβαίνει σε ένα αγόρι της προ-εφηβείας όπως το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στον μεγαλύτερο και τον μικρότερο αδερφό, ειδικά όταν είναι διαφορετικού φύλου και βρίσκονται και τα δύο στη φάση της εφηβείας, την αίσθηση που έχει πως ΟΛΟΙ οι μεγαλύτεροι συγγενείς του τον ντροπιάζουν, την επιθυμία του να μην ασχοληθεί με τη σχολική μελέτη και τον έξυπνο τρόπο που βρίσκει ο δάσκαλός του να τον προσεγγίζει και να τον βοηθά να εστιάζει στη μόρφωση του.

Αν δεν έχετε γνωρίσει μέχρι σήμερα τον θαυμαστό κόσμο του Τομ Γκέιτς, σας προτρέπουμε να ξεκινήσετε και αν ανήκετε ήδη στους φανατικούς αναγνώστες του, δεν έχετε παρά να αποκτήσετε τον 7ο τίτλο της ελληνικής έκδοσης που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Για μια πιο βαθιά βουτιά στον κόσμο του Τομ Γκεϊτς δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το blog του και να ακούσετε τα φανταστικά τραγούδια των Dogzombies!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου