Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΟΞΟ: ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΕΡΓΩΝ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΗ σειρά ΤΟΞΟ είναι η ιστορικότερη και πιο εμβληματική σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.
Με 50 τίτλους στο δυναμικό της, απευθύνεται στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού σχολείου, που θέλουν να γνωρίσουν τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τους μεγάλους συγγραφείς του 18ου, 19ου, αλλά και του 20ου αιώνα.
Κάθε άνθρωπος, όση μόρφωση και αν πάρει στη ζωή του, ανεξάρτητα αν θα διαβάζει βιβλία ως ενήλικος ή όχι, πρέπει ως παιδί να έχει γνωρίσει τον Όλιβερ Τουίστ, τον Μόμπυ Ντικ, τον Τομ Σώγερ, αλλά και τις τραγωδίες του Σαίκσπηρ και τα αθάνατα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, σε λογοτεχνική αλλά και ευκολοδιάβαστη απόδοση στην σύγχρονη γλώσσα.

Καθιερωμένες σειρές διασκευών των κλασικών, κυκλοφορούν σε κάθε χώρα εδώ και πάνω από 100 χρόνια, και διαβάζονται από  παιδιά 9-12 ετών.
Στην Ελλάδα η σειρά ΤΟΞΟ είναι αυτή που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση, και λειτουργεί πλέον σαν μια βασική βιβλιοθήκη των κλασικών αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η σειρά ΤΟΞΟ ξεκίνησε το 1964, με την δοκιμαστική κυκλοφορία τεσσάρων έργων κλασικών συγγραφέων σε διασκευές για παιδιά, που όμως δεν ήταν από τους πιο γνωστούς τίτλους.
Την επόμενη χρονιά, το 1965, η προσπάθεια συνεχίστηκε, αυτή τη φορά με επιλογές των πιο γνωστών αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κάτι που βρήκε την άμεση ανταπόκριση του κοινού.
Αυτό συνεχίστηκε με ρυθμό 6-8 νέων τίτλων κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να σχηματιστεί μια πλήρης βασική βιβλιοθήκη 40 περίπου τίτλων των κλασικών συγγραφέων του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, που σε συνδυασμό με την αλλαγή όλων των εξωφύλλων με εννιαία μορφή εικονογράφησης, καθιερώθηκε σαν η κύρια σειρά κλασικών έργων για παιδιά στην ελληνική αγορά.
Από την πρώτη στιγμή οι πωλήσεις απογειώθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, και το όνομα "σειρά ΤΟΞΟ" μπήκε σε κάθε σπίτι.

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα, το 1985, στα πλαίσια μιας ανανέωσης για να γίνουν πιο προσιτές οι τιμές των βιβλίων και να προσεγγίσουμε ένα ευρύτερο κοινό, μετατράπηκαν όλα τα εξώφυλλα από σκληρόδετα σε μαλακά. Αυτό έδωσε μια νέα ώθηση στη σειρά για τα επόμενα 15 χρόνια.


Το 2001, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια γενική ανανέωση της σειράς (η "δεύτερη γενιά").
Ανατέθηκαν νέες αποδόσεις των ίδιων κλασικών έργων σε σύγχρονη γλώσσα, σε κορυφαίους βραβευμένους μεταφραστές, όπως η Άννα Παπασταύρου, η Μαρία Αγγελίδου κ.α.. Επίσης, προστέθηκαν και νέοι τίτλοι, άλλαξε το σχήμα, έγιναν νέα εξώφυλλα.
Σε συνδυασμό με τα νέα κανάλια διανομής (αλυσίδες λιανικής), οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στην τάξη των 10.000 αντιτύπων ανά τίτλο κάθε χρόνο, δηλαδή μια νέα γενιά παιδιών γνώριζε την κλασική λογοτεχνία για πρώτη φορά μέσα από τη σειρά αυτή!

Σήμερα, το 2015, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της μακροβιότερης σειράς βιβλίων της ελληνικής αγοράς.
http://www.epbooks.gr/search.asp?series=%CE%A4%CF%8C%CE%BE%CE%BFΣτα πλαίσια της διαρκούς αναζήτησης και προσαρμογής στις απαιτήσεις της εποχής, ανατέθηκε από τους υπεύθυνους της σειράς στο δημιουργικό γραφείο Polkadot Design να δημιουργήσει τη νέα εικόνα της σειράς ΤΟΞΟ.
Με τον δυναμικό και στυλιζαρισμένο τρόπο επικοινωνίας, που έχει καθιερώσει το πρωτοποριακό αυτό γραφείο, που καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή από τον ανταγωνισμό της οθόνης, τα νέα εξώφυλλα τοποθετούν ξανά την κλασική αυτή σειρά στην αισθητική πρωτοπορία της εποχής και την οδηγούν με αξιώσεις στις βιβλιοθήκες και των σημερινών παιδιών.

Η σειρά ΤΟΞΟ θα κρατήσει τη θέση της στο ράφι παιδικής λογοτεχνίας του ελληνικού βιβλιοπωλείου, για πολλά - πολλά χρόνια ακόμα!

1 σχόλιο: