Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστροφή στο σχολείο με τα βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος

Η αρχή του Σεπτεμβρίου είναι συνυφασμένη με τη φράση «Επιστροφή στα θρανία» και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχοντας μακρά παράδοση στο παιδικό βιβλίο διαθέτουν ποικιλία τίτλων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον μικρό αναγνώστη στη μετάβαση από την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά στη ρουτίνα της σχολικής καθημερινότητας, να συμβάλλουν στη μείωση του φόβου προς το άγνωστο που βιώνουν τα πρωτάκια και γενικά να προβάλλουν τη χαρά που φέρουν τα σχολικά χρόνια μέσα από την απόκτηση γνώσεων και δημιουργία φίλων.
Ιδού μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων που καταπιάνονται με την εν λόγω θεματολογία:


Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη, Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου


Η μεγάλη μέρα έφτασε! Ποια μέρα; Εκείνη που ο Μπόμπος, το μικρό δεινοσαυράκι, πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση των τεσσάρων μεγαλύτερων αδερφών του, αλλά και του μπαμπά και της μαμάς του, του παππού και της γιαγιάς του…η μέρα που ξεκινά τη φοίτηση του στην Ακαδημία των Δεινοσαύρων!
Όλοι του λένε πως ήρθε η στιγμή να βρυχηθεί δυνατά και να βροντήξει την ουρά του στο έδαφος, να αποδείξει πως πλέον ανήκει στους μεγάλους δεινόσαυρους, μόνο που ο Μπόμπος αισθάνεται ακόμα μικρός! Για την ακρίβεια δεν έχει καμία διάθεση να μπει στον κόσμο των «μεγάλων», προτιμά να συνεχίσει να παίζει ανέμελα στο σπίτι του.
Ένα πρόβλημα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους από τα…προϊστορικά χρόνια: η αρχή του δημοτικού, το ξεκίνημα της σχολικής ζωής. Ο Μπόμπος είναι αναμφίβολα ο χαρακτήρας με τον οποίο θα ταυτιστούν πάρα πολλά πρωτάκια καθώς μοιράζεται μαζί τους τα ίδια συναισθήματα: το φόβο για το άγνωστο και τη ματαίωση της ανεμελιάς. Σταδιακά μέσα από την αφήγηση του δεινοσαύρου, οι μικροί αναγνώστες θα διαπιστώσουν πως η σχολική πραγματικότητα δεν είναι και τόσο δραματική, τουναντίον κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις και πως συχνά κάτι που φαντάζει ως «βουνό» στο μυαλό στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας…λόφος.Συγγραφέας: Elisabeth Duval, Εικονογράφος: Eric Heliot

Μπορεί να είναι πολλοί οι μαθητές που θα εύχονταν να μην έρχεται ποτέ η Δευτέρα, όμως ο ήρωας αυτού του βιβλίου επιθυμεί διακαώς να πάει σχολείο μολονότι υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία: είναι λύκος και το μοναδικό σχολείο που βρίσκει είναι για πρόβατα!
Η δίψα του για μάθηση είναι τόσο μεγάλη που σκαρφίζεται τις πιο απίθανες ιδέες για να ξεγελάσει τον σκύλο-επιστάτη του σχολείου και να βρεθεί σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσει μάθημα. Άραγε, θα πετύχει το σκοπό του και θα μπορέσει να γίνει φίλος με τα άλλα πρόβατα παρά τα κοφτερά του δόντια;
Μια απίθανη ιστορία για την ανάγκη και τη χαρά της γνώσης που ξεπερνά εμπόδια και συμβάσεις.


Συγγραφέας & Εικονογράφος: Antoon Krings

 


Σε αντίθεση με το λύκο της προηγούμενης ιστορίας το αγαπημένο Μικρό Λυκάκι δεν έχει καμία διάθεση να πάει στο σχολείο. Και γιατί να θέλει άλλωστε, αφού έχει ήδη πάρει την απόφαση του: θα γίνει ένας μοναχικός λύκος όταν μεγαλώσει! Και η απόδειξη; Μόλις άρχισε να παίζει με μερικά κουκουνάρια. Σίγουρα το δάσος κρύβει πολλές εκπλήξεις όπως μια μικρή λύκαινα που έχει χαθεί εξαιτίας του! Μαζί θα ανακαλύψουν μια αγέλη λύκων και τον ομαδικό τρόπο ζωής που είναι πολύ πιο διασκεδαστικός από τον μοναχικό!
Ο Antoon Krings μέσα από τη σειρά Το μικρό λυκάκι έχει βαλθεί να καταρρίψει το στερεότυπο του "κακού λύκου" που κυριαρχούσε για πολλά χρόνια στην παιδική λογοτεχνία και αυτή τη φορά, ο αγαπημένος μας ήρωας συνειδητοποιεί, με αφορμή την πρώτη μέρα στο σχολείο, πόσο όμορφο είναι το αίσθημα του "ανήκειν" και της συμμετοχής σε μια ομάδα.
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εικονογράφος: Ναταλία ΚαπατσούλιαΤο σχολείο έχει ξεκινήσει και ο Νίκος έχει έναν καινούργιο διπλανό που τον λένε Μπελαμή και τυγχάνει να είναι…πειρατής. Ο Νίκος ξεπερνά τον αρχικό του φόβο και αποφασίζει να γίνει φίλος με τον Μπελαμή, άλλωστε σε πόσους τυχαίνει να έχουν για συμμαθητή έναν πραγματικό πειρατή; Βέβαια, οι μπελάδες και τα πειράγματα ξεκινούν από νωρίς για τον Μπελαμή αλλά ο Νίκος έχει σκοπό να υπερασπιστεί τον καινούργιο του φίλο και να αποδείξει πως είναι απλώς ένα παιδί όπως όλα τα άλλα.
Μια πρωτότυπη και αστεία ιστορία που παίζει με το φανταστικό στοιχείο - που χαρακτηρίζει την ψυχοσύνθεση των παιδιών - αλλά και ένα σπουδαίο μήνυμα για τις φιλίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Η αφήγηση ενισχύεται από ασπρόμαυρα σκίτσα με κόκκινα περιγράμματα που δίνουν έμφαση στα πρόσωπα και τα συναισθήματα.


Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια 

 

Σε αυτή τη σχολική τάξη η διδασκαλία αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση αφού κάθε απόπειρα της δασκαλάς σκοντάφτει πάνω σε ένα "Όχι, κυρία!". Παραδείγματος χάριν, όχι, η Τρίπολη δεν γράφεται με "ι" αλλά με "υ" αφού είναι μια πόλη γεμάτη...τρύπες! Έτσι, και το ρόδο που φέρνει μια μέρα η δασκάλα είναι το λουλούδι που έχει ρόδες και έτσι γυρίζει στον ηλιόλουστο κήπο και μαθαίνει τα νέα των άλλων λουλουδιών.
Το "Όχι, κυρία!" είναι μια ιστορία ανατροπών αφού οι μαθητές αποδεικνύουν στη δασκάλα πως υπάρχει κι άλλος τρόπος να κατακτήσεις τη γνώση, αυτός της φαντασίας!Συγγραφέας: Πέτρος Μπουλώτης, Εικονογράφος: Ελίζα Βαβούρη


Η φαντασία έχει ξεχωριστή θέση και σε αυτή την ιστορία με πρωταγωνιστές δύο κολλητούς φίλους που στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την "αγγαρεία" του σχολείου αρχίζουν κρυφά να ζωγραφίζουν φτερά στους τοίχους του. Τι θα γίνει όμως όταν το σχολείο βγάλει φτερά και αρχίσει να πετά;


Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη, Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης


Τι θα γινόταν αν η εκμάθηση της Άλφαβητα αντί για μία γραμμική διαδρομή θύμιζε περισσότερο ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των λέξεων;
Γιατί μπορεί να μην του φαίνεται αλλά το Άλφα μπορεί να μας ταξιδέψει πολύ μακριά και το Βήτα να μας βάλει σε μπελάδες, ενώ το Κ και το Ο θα πρέπει να αποδείξουν πόσο καλοί συνοδοιπόροι είναι…
Οι δημιουργοί του Ένα αλφάβητο ταξίδι αντιλαμβανόμενοι πως η κατάκτηση του γραμματισμού συχνά δυσκολεύει και αγχώνει τους μαθητές του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, συνέθεσαν μια διασκεδαστική περιπέτεια με τα γράμματα της ελληνικής γλώσσας έτσι ώστε να αποδείξουν πως η αναγνωστική και γραπτή ικανότητα μπορεί να είναι απαραίτητη αλλά παράλληλα οδηγεί σε έναν κόσμο μαγικό, αυτόν της γνώσης και της φιλομάθειας.

Πρώτη μέρα στο "σχολείο" είναι και για τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας εκείνη που διαβαίνουν το κατώφλι του παιδικού σταθμού. Το μικρό κοάλα βιώνει αυτή την εμπειρία με τραγούδι, χορό, ζωγραφική και παιχνίδια με τους καινούργιους του φίλους.
Το βιβλίο "Το μικρό κοάλα στον παιδικό σταθμό" είναι το τέλειο ανάγνωσμα που θα προετοιμάσει τους μικρούς μας φίλους για τη συνήθως τρομακτική -στο μυαλό τους- εμπειρία του ξεκινήματος στον παιδικό σταθμό.

Εκτός από το μικρό κοάλα σχολείο αρχίζουν και οι αγαπημένοι χαρακτήρες του Μικρό μου Πόνυ. Στην ιστορία του βιβλίου "Το σχολείο ξεκινά" τα πόνυ είναι ενθουσιασμένα με την έναρξη του σχολείου και βιάζονται να πετύχουν τους στόχους τους. Μόνο που ο υπερβολικός ενθουσιασμός έχει ως αποτέλεσμα να στεναχωρούν τους φίλους τους. Μήπως τελικά το πιο σημαντικό μάθημα είναι να ζητούν συγγνώμη;


Τέλος, με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν το νέο εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο Το σχολείο πάει σχολείο (Συγγραφέας: Adam Rex, Εικονογράφος: Christian Robinson). Σε αυτή την ιστορία, πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι το ίδιο Σχολείο το οποίο μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό τις σκέψεις και τα συναισθήματα του λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας που ανοίγει για να υποδεχτεί τους μαθητές.
Μια συγκινητική ιστορία για την ανασφάλεια που κρύβει κάθε νέο ξεκίνημα και τη χαρά τού να βρίσκεις τη θέση σου και να απολαμβάνεις αυτό που σου προσφέρεται, δοσμένη απρόσμενα! Την απόδοση στα ελληνικά υπογράφει ο βραβευμένος συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου.Καλή σχολική χρονιά!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου