Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ με τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Μια φορά και έναν καιρό…»

Η φράση που πιθανώς να συνοδεύει μερικές από τις πιο όμορφες παιδικές σας αναμνήσεις. Τότε που η μαμά, ο μπαμπάς, ο παππούς, η γιαγιά ή ο μεγαλύτερος αδερφός/ή σας αφηγούνταν μια ιστορία που εξήψε τη φαντασία σας και θέλατε να ακούτε ξανά και ξανά.

Διόλου τυχαία, καθώς έρευνες έχουν συμπεράνει πως αν οι ιστορίες διαβάζονται δυνατά στο βρέφος από την πρώτη μέρα της ζωής του, τότε σε ηλικία μόλις 8 εβδομάδων –όπου αποκτά την ικανότητα να εστιάσει στιγμιαία– αισθάνεται άμεσα πιο συνδεδεμένο με τον αφηγητή.

Συνακόλουθα, έχει διαπιστωθεί πως, αν ένα παιδί έχει συνηθίσει να ακούει αφηγήσεις βιβλίων, εξελίσσεται πιο γρήγορα λεκτικά, αφού αναγνωρίζει από νωρίς τον ήχο των λέξεων, αναπτύσσει την ακουστική του ικανότητα και αποκτά ένα ευρύ λεξιλόγιο.

Αν η συνήθεια του «διαβάζω δυνατά στο παιδί» συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, τότε έχει εξακριβωθεί πως ο μαθητής διαθέτει ενισχυμένο κίνητρο, περιέργεια και μνημονικό. Παράλληλα, έχει ήδη αναπτύξει έναν μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες και του άγχους, ενώ το πιθανότερο είναι να διατηρήσει μια θετική στάση απέναντι στα βιβλία και την ανάγνωση και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του.

Όλα τα παραπάνω είναι που καθιστούν τη World Read Aloud Day (1/2/2018) και την καμπάνια ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ, που λανσάρει ο ιστότοπος Κόκκινη Αλεπού, ιδιαίτερα σημαντική.

Το ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ είναι μια ετήσια καμπάνια που έχει σκοπό να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και την ανάγνωση μέσα από την αφήγηση. Πού Διαβάζουμε Δυνατά; Στο σπίτι, στο σχολείο, στην εκδρομή, στο πάρκο… παντού!

Στόχος της εν λόγω δράσης είναι τα παιδιά να βρουν τα αναγνώσματα που τους αρέσουν και να παραμείνουν λάτρεις της αφήγησης, ωθώντας τα με αυτόν τον τρόπο να επιδιώκουν να διαβάζουν μόνα τους στο μέλλον. Ταυτόχρονα, οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα, μέσω του ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ, να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.

Εμείς, ως Εκδόσεις Παπαδόπουλος, θέλοντας να ενισχύσουμε την καμπάνια ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ και τον στόχο της, αναζητήσαμε στη μακρά και πολυποίκιλη λίστα μας τους ιδανικότερους τίτλους για αφήγηση και σας τους προτείνουμε:
Προσχολική ηλικία (3+)


Ο συγγραφέας-εικονογράφος Jarvis έχει την ικανότητα να δημιουργεί τις πιο αστείες, γεμάτες σασπένς ιστορίες που «ντύνονται» με τα πιο έντονα και φωτεινά χρώματα, ενώ η υφή ξυλομπογιάς που χρησιμοποιεί στις εικονογραφήσεις του ενισχύει τη ζωντάνια της αφήγησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μικροί μας φίλοι θα βιώσουν εξιστορήσεις με ξεκαρδιστικούς διαλόγους και έντονο αίσθημα δικαίωσης.

Προσχολική ηλικία (4+)

Ένα βιβλίο 50 ετών, με πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως, που έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 15 γλώσσες. Η διαχρονική του αξία έγκειται στην ικανότητά του να προσφέρει σε χιλιάδες μικρά παιδιά καταφύγιο από την ανησυχία σε δύσκολους καιρούς. Μια γλυκιά ιστορία (πίσω από την οποία κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα αληθινή ιστορία, ιδανική για αφήγηση, αφού δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να φανταστούν διαφορετικούς τρόπους εξέλιξής της.
Πρωτοσχολική ηλικία (6+)

Το Μπούρδες του Εδουάρδου Ληρ είναι ένα έργο που κυκλοφόρησε το 1846, σε μια εποχή που όλα τα παιδικά βιβλία έλεγαν στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, πώς πρέπει να φέρονται και πώς όχι. Ο Ληρ καθόλου δεν συμφωνούσε με αυτό και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο χωρίς καθόλου «πρέπει», γεμάτο γέλιο, φαντασία και μικρές ιστορίες με μπούρδες που τις κάνουν όχι τα παιδιά αλλά οι μεγάλοι... Έτσι, γέμισε σελίδες με πεντάστιχες ανοησίες και κωμικά σκίτσα που τα ονόμασε λίμερικ!

Το βιβλίο εκφράζει πλήρως την πάγια άποψη του Εδουάρδου Ληρ πως το γέλιο μπορεί να ανοίξει μάτια και αυτιά, ενώ ο φόβος τα κλείνει, γι’ αυτό και ο σύγχρονος θαυμαστής των λίμερικ και γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Αντώνης Παπαθεοδούλου απέδωσε με μοναδικό τρόπο στην ελληνική γλώσσα τις Μπούρδες, καθιστώντας τες ιδανικές για τις πιο ανατρεπτικές αναγνώσεις και αφηγήσεις.
Αυτοτελείς, τρελούτσικες και παράξενες ιστορίες που σίγουρα θα προκαλέσουν το γέλιο σε όποιον τις διαβάσει, από τη διάσημη συγγραφέα Ursula Wölfel που έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφια για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Hans Christian Andersen. Αυτές είναι οι 9 τρελές ιστορίες που χάρη στην αλληγορία, το χιούμορ και τα ηθικά διδάγματά τους καθώς και στη χρωματιστή, ρετρό ύφους εικονογράφησή τους, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον της εξιστόρησης.


Το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου μας καλεί να ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ όχι μόνο μία αλλά και τις υπόλοιπες 364 μέρες του έτους, κάθε έτους, ανεξάρτητα αν είμαστε μικρά ή μεγάλα παιδιά!

#diavazo_dynata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου